Author Topic: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise  (Read 4210 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline GLENN 70

  • GT 500
  • *********
  • Posts: 8146
  • Location: Gold Coast .
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #25 on: December 08, 2017, 12:46:45 PM »
When converter bolts hit it's a heck of a noise .

Offline mcarnage59

  • Worked
  • ***
  • Posts: 658
  • Location: Victoria
  • Name: Mark
  • Car: 65 Convertible Honey Gold
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #26 on: December 08, 2017, 01:23:14 PM »
OK so let's get a check list going:

Engine

Oil was clean
Oil Filter was clean
Engine seems to be running OK just noisy?
Is the engine running as smoothly as before.
How do the spark plugs look?
Is it possible the flexplate has come loose?
Can you possibly cause a clunk by hand cranking the engine (breaker bar on front crankshaft bolt)?

Transmission
Converter bolts are tight.
Does it still engage drive OK?
Does it change gears OK?
Does it shudder?

It is starting to look like disassemble time!!
What was the end result regarding oil pressure. Originally op said no reading. Has it been confirmed?
Always dreamed I'd have one!

Offline boofhead

  • Blue Printed
  • ****
  • Posts: 1077
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #27 on: December 08, 2017, 03:15:06 PM »
347's are not inherently bad but you need to make sure
1 the block is prepared correctly, eg  line bored and decked.
2 the clearances are spot on crank straight and balanced correctly
3 the tune is right on

this really applies to all builds.

Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #28 on: December 08, 2017, 03:56:17 PM »
Choice now is do I remove sump and take a look or go to hassle of dropping entire transmission and seeing what is going on in there.

Yes that is definitely the best thing to do instead of what I suggested.  :thud:


Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #29 on: December 08, 2017, 04:04:17 PM »
.
Of course you checked the fitment of the converter nose in the end of the crank and the trans end play to insure the converter wouldn't force the crank into the thrust bearing if the converter baloons out at higher revs.

Also, by all means, don't buy around an 18" long screwdriver for $4.00 from cheap parts and use it as a stethoscope to try and locate more specifically where the sound is coming from.




Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #30 on: December 08, 2017, 04:08:59 PM »
One more time ! stroking an OEM 302W to 347 is a bad combo!-- spirited driving will split the block

There are thousands of them running in the US with no issues but they aren't revving 7,000 rpm or have 500 hp.


Offline GLENN 70

  • GT 500
  • *********
  • Posts: 8146
  • Location: Gold Coast .
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #31 on: December 08, 2017, 04:15:22 PM »
My own 347 has been running strong and hard for about 7 years now . I try and keep the revs to about 6100 rpm but it has seen 6500 - 6800 rpm plenty of times . No bang yet  :grin: . I'm still thinking its a converter problem in yours ,as it still runs fine . You need to go buy a oil pressure gauge and hook it up .

Offline mod66

  • Pony
  • **
  • Posts: 28
  • I'm new here
  • Location: Sydney
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #32 on: December 08, 2017, 04:20:53 PM »
Yes that is definitely the best thing to do instead of what I suggested.  :thud:

Argh I'm getting there - still have your suggestions written down and Im going through each point. Between work, kids and wife though my brain is getting scattered  :cry:

Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #33 on: December 08, 2017, 04:30:24 PM »
Argh I'm getting there - still have your suggestions written down and Im going through each point. Between work, kids and wife though my brain is getting scattered  :cry:

...and Christmas too.

My point being that yanking it apart is the last thing to do because you can no longer start it to determine where the noise is coming from if you don't find something obvious by taking it apart.

If you do take it apart, I would probably start by removing the trans and torque converter, then bolting the bell housing back on so you can bolt the starter back up then start it. This will definitively determine if it is the engine or the trans...unless of course both make noise.

If you are 110% positive there was zero metal in the engine, it is highly unlikely it is an engine problem. I usually drag a magnet thru the oil to see if there i steel then look at it in the light to see if it has a rainbow look which is typically aluminum floating near the top.

After hearing the noise on the latest video, I can at least tell you that it definitely is not a loose rocker or bent valve.


Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #34 on: December 08, 2017, 04:38:42 PM »
My own 347 has been running strong and hard for about 7 years now . I try and keep the revs to about 6100 rpm but it has seen 6500 - 6800 rpm plenty of times . No bang yet  :grin:.

ummm...no bang yet EXCEPT for your torque converter.  :lmao:

Offline mod66

  • Pony
  • **
  • Posts: 28
  • I'm new here
  • Location: Sydney
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #35 on: December 08, 2017, 04:45:25 PM »
OK thanks - lets work through these steps.

Step 1 - hooked up mechanical oil pressure gauge - 50psi at idle, climing to 65psi at 2500rpm (didnt want to rev higher). Incidentally motor sounds very strong and revs freely despite the rattle.
Step 2 - all TC to flexplate bolts are tight.

I shall update as I go.


Incidentally I rung TCE and played them the video - they have never heard that noise before, they dont think its the TC and they said the way I bolted it up is correct. They said it is balanced too. They are quite helpful and said to call them when I find out what it is.

Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #36 on: December 08, 2017, 04:47:18 PM »
.
You could also try this in your crankcase to see if it quiets down.  :bolt:


.................................

Offline mod66

  • Pony
  • **
  • Posts: 28
  • I'm new here
  • Location: Sydney
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #37 on: December 08, 2017, 05:18:23 PM »
Step 1 - hooked up mechanical oil pressure gauge - 50psi at idle, climing to 65psi at 2500rpm (didnt want to rev higher). Incidentally motor sounds very strong and revs freely despite the rattle.
Step 2 - all TC to flexplate bolts are tight.

Step 3 - took rocker covers off, one screw at a time like you said - no change in sound, cant see any damage.

Offline mod66

  • Pony
  • **
  • Posts: 28
  • I'm new here
  • Location: Sydney
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #38 on: December 08, 2017, 05:20:46 PM »
OK so let's get a check list going:

Engine

Oil was clean
Oil Filter was clean
Engine seems to be running OK just noisy?
Is the engine running as smoothly as before.
How do the spark plugs look?
Is it possible the flexplate has come loose?
Can you possibly cause a clunk by hand cranking the engine (breaker bar on front crankshaft bolt)?

Transmission
Converter bolts are tight.
Does it still engage drive OK?
Does it change gears OK?
Does it shudder?

It is starting to look like disassemble time!!

Engine

Oil was clean - YES
Oil Filter was clean - YES
Engine seems to be running OK just noisy?  CORRECT
Is the engine running as smoothly as before. - YES
How do the spark plugs look? - NORMAL
Is it possible the flexplate has come loose? - POSSIBLE BUT CANT GET TO THOSE BOLTS WITHOUT DROPPING TRANS. DOSNT APPEAR LOOSE THOUGH
Can you possibly cause a clunk by hand cranking the engine (breaker bar on front crankshaft bolt)? - NO NOISE WHEN TURN WITH BREAKER BAR

Transmission
Converter bolts are tight.  - YES
Does it still engage drive OK?  YES
Does it change gears OK?  - YES
Does it shudder?  NO


Offline GLENN 70

  • GT 500
  • *********
  • Posts: 8146
  • Location: Gold Coast .
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #39 on: December 08, 2017, 05:21:29 PM »
Yes Barnett ,the converter that was made in the USA

Offline mod66

  • Pony
  • **
  • Posts: 28
  • I'm new here
  • Location: Sydney
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #40 on: December 08, 2017, 05:22:56 PM »
Does the noise change when its in gear?

Nope

Offline GLENN 70

  • GT 500
  • *********
  • Posts: 8146
  • Location: Gold Coast .
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #41 on: December 08, 2017, 05:25:01 PM »
Ok have a look at the ring gear/ flex plate for any marks in the teeth . Make sure the starter motor is not hitting the teeth on the flex plate . Cracked flex plate ?  Oil pump pick up fallen off , you must get an oil pressure gauge to see if it has oil pressure . Even if you buy a cheapy .

Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #42 on: December 08, 2017, 06:00:05 PM »
Step 3 - took rocker covers off, one screw at a time like you said - no change in sound, cant see any damage.

I guess you missed my post above.

After hearing the noise on the latest video, I can at least tell you that it definitely is not a loose rocker or bent valve.


Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #43 on: December 08, 2017, 06:01:57 PM »
Yes Barnett ,the converter that was made in the USA

Sorry, no comprendo.  :lmao:

Offline GLENN 70

  • GT 500
  • *********
  • Posts: 8146
  • Location: Gold Coast .
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #44 on: December 08, 2017, 06:25:13 PM »
Ok Barnett . Made in the United States of America . USA .  You know , where mr Trump lives  :lmao: :lmao:  :cry:

Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #45 on: December 08, 2017, 07:14:41 PM »
Ok Barnett . Made in the United States of America . USA .  You know , where mr Trump lives  :lmao: :lmao:  :cry:

Que?  :lmao:

Offline barnett468

  • Shelby
  • *********
  • Posts: 6272
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #46 on: December 08, 2017, 07:18:53 PM »
Step 1 - hooked up mechanical oil pressure gauge - 50psi at idle, climing to 65psi at 2500rpm (didnt want to rev higher).

...you must get an oil pressure gauge to see if it has oil pressure .

ummm...hey GLENNN...what's it like to be SENILE?  :lmao:

Offline Dwayne

  • Blue Printed
  • ****
  • Posts: 1132
  • Location: Radelaide
  • Name: Dwayne
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #47 on: December 08, 2017, 07:25:49 PM »
ummm...hey GLENNN...what's it like to be SENILE?  :lmao:

Have you forgotten again Barney?

Offline HAMBURGLAR

  • Worked
  • ***
  • Posts: 391
  • I NEED MORE MONEY
  • Location: south coast NSW
  • Name: mark
  • Car: 66 A code fastback 6R09A
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #48 on: December 08, 2017, 08:27:34 PM »
What about the starter not disengaging all the way and hitting the flex plate intermittently . I had this problem in an XA coupe and it sounded similar ,  like tapping the sump with a ball hammer.
66 A code fastback 347w , t5 , 3.8truetrak.
56 F100 Deluxe custom cab.

Offline mod66

  • Pony
  • **
  • Posts: 28
  • I'm new here
  • Location: Sydney
Re: Need help! Think I've done some kind of damage - VIDEO of noise
« Reply #49 on: December 08, 2017, 08:39:09 PM »
What about the starter not disengaging all the way and hitting the flex plate intermittently . I had this problem in an XA coupe and it sounded similar ,  like tapping the sump with a ball hammer.

I was looking in there with a torch whilst it was running and it looked like it had clearance but I'll check again to make sure

 

Visit Custom Mustangs